Compania naţională libiană a petrolului (NOC) s-a declarat „profund preocupată” vineri de intrarea unor străini înarmaţi, între care „mercenari ruşi”, în unul dintre cele mai importante câmpuri petrolifere ale Libiei, transmite AFP.

NOC este „profund preocupată de prezenţa unor mercenari ruşi şi străini în câmpul petrolifer El Sharara”, intraţi „joi seara într-un convoi de zeci de vehicule”, a anunţat compania pe site-ul său. După luni bune de de sistare a activităţii, acest câmp, situat într-o zonă aflată sub controlul mareşalului Khalifa Haftar – omul forte din estul şi o parte din sudul Libiei -, şi-a reluat producţia la începutul lui iunie, dar numai pentru trei zile.

Situat la aproximativ 900 de kilometri sud de Tripoli, în regiunea Ubari, El Sharara este exploatat de compania Akakus, o societate mixtă formată din NOC, Repsol (Spania), Total (Franţa), OMV (Austria) şi Statoil (Norvegia). El Shahara produce de obicei 315.000 de barili pe zi, dintr-o producţie naţională de peste 1 milion de barili pe zi, potrivit NOC. Două autorităţi rivale îşi dispută puterea în Libia: Guvernul de Uniune Naţională, condus de Fayez al-Sarraj în virtutea unui acord mediat de ONU, şi mareşalul Khalifa Haftar, susţinut de Rusia, Egipt şi Emiratele Arabe Unite.

Citeste mai mult: adev.ro/qckrd8

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.